Sümer Mah. Merv Cad. No:109/A Zeytinburnu / İST
Özel Yedikule Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

İmplant Tedavisi

Kısmi veya tam diş eksikliklerinde, estetik ve fonksiyonların yerine getirilmesi amacı ile çene kemikleri içerisine yerleştirilen titanyum vidalar ‘Dental İmplantlar’ dır.

40 yılı aşkın bir süredir dünya üzerinde milyonlarca insana bu tedavi seçeneği uygulanmaktadır.

Tarih boyunca çekilmiş dişler, tahta parçaları, fil dişi, kurumuş kemik, altın...gibi malzemeler implant olarak kullanılmıştır. Diş implantlarına yönelik en eski bilgiye Çin İmparatorluğu’nun M.Ö.3216 yıllarındaki tıbbi tedavi yazıtlarında rastlanmaktadır. Günümüz implantları artık son teknolojik ilerlemeler sayesinde biyolojik ve biyomekanik prensipler baz alınarak geliştirilmiş ve başarıları kanıtlanmıştır. Literatürde beş yıllık başarı oranı % 98 olarak bildirilmektedir.

Dental implantlardan tedavi seçeneği olarak bahsedilmesinin nedeni diğer yöntemlere alternatif teşkil etmesidir. Geleneksel diş tedavilerine göre implant tedavisinin avantajları kısaca şunlardır; köprü restorasyonlarında sağlıklı komşu dişlerin kesilmesi ihtiyacını ortadan kaldırır, çene yapısını ve kemik dokusunu korumaya yardım eder, hareketli yerine sabit tedaviyi mümkün kılar, hareketli tam protezlerin tutuculuğunu sağlar.

Hastanın implant için uygun bir aday olup olmadığı, hekimin ayrıntılı muayenesi sonucunda belli olur. İlk seansta sistemik hikaye alınır, ağız içi muayene ve radyolojik inceleme yapılır. Bunun yanı sıra birçok kriter de göz önünde bulundurularak planlama yapılır. İdeal bir implant hastası genel olarak sistemik durumu kontrol altında, anatomik olarak yeterli kemiğe sahip ve tedavinin bilincinde olan kişidir.

Ameliyat safhasında, hastaya normal diş çekiminde uygulanan lokal (bölgesel) anestezi altında, aseptik koşullar sağlanarak implantlar yerleştirilir. Sonrasında ise rutin cerrahi prosedürler uygulanır. İmplantın kemikle kaynaşma süresi ortalama 1,5-3 ay olup bu süre bazı durumlara göre değişkenlik gösterebilir. Kaynaşma süresini takiben de normal bir protez gibi işlemler devam eder ve hasta yeni dişlerine kavuşur.

Sonuç olarak implant tedavisi, uygun hasta seçimi, donanımlı hekimlerin uygulaması ve iyi bir hasta bakımı ile kişiye ömür boyu hizmet edebilecek mükemmel bir tedavi seçeneği olup günümüz diş hekimliğinde gelinen en üst noktadır.

İmplant tedavisi çok pahalı mıdır ?
Tedavi eskiye nazaran günümüzde gayet ucuzlamıştır.Dünyada implant uygulamalarının her geçen gün çoğalması, beraberinde implant üretimi yapan firmaları da çoğaltmıştır.Bu rekabet ortamı hem implant kalitesini ve yüzey özelliklerini yükseltmiş ,hem de implantların fiyatlarının ucuzlamasını sağlamıştır.

İmplantların çene kemiğine uygulanması çok zor mudur?
Gelişen teknikler ve cerrahi setlerle uygulama diş çekiminden daha kolay hale gelmiş ,kliniğimizde standart bir implant uygulaması yapılan son 50 ameliyat ortalamasında 8 dakika olarak tespit edilmiştir.Bu süre çoğunlukla bir diş çekiminden daha kısadır.Bu kısa tedavi beraberinde kolaylığı da getirmektedir.

Sistemik hastalıkları olanlara implant uygulamak tehlikeli midir?
Doktor kontrolü altında bulunan tüm rahatsızlıklarda genel olarak implant uygulamanın hiçbir riski bulunmamaktadır.( Hipertansiyon,diyabet vs...)

İlk muayeneye gelirken ne yapmalıyım ?
Kliniğimizde panaromik röntgen cihazı bulunmaktadır ve ilk muayenede sadece sizin bulunmanız yeterlidir.

İmplantlar alerji yapar mı?
Bugüne kadar bildirilmiş herhangi bir allerji vakası bulunmamaktadır.İmplantlar son derece biouyumlu bir malzeme olan titanyumdan üretilmektedir ve bu da allerji riskini yok denecek hale getiren en büyük faktördür.

Ameliyat sonrası çok zorlu mudur ?
Son derece atravmatik yerleştirilen implantlar sonrası gayet kolay iyileşme olmaktadır. Hastlarımızdan aldığımız geri dönüşlerin % 95 inde ertesi gün normal yaşantılarına devam ettiklerini ,ve hatta birçoğunun ağrı kesici dahi içmediklerini tespit etmiş bulunmaktayız.

İmplant sonrası dişlerim ne zaman yapılacak ?
Eğer ileri cerrahi teknikler (sinüs lifting ,kemik ogmentasyonları, vs..) gerekmeden implantınız uygulandıysa, üst çenede 3-4 ay alt çenede ise 2-3 ay sonra implantlarınız çene kemiğinizle kaynamış olacak ve dişleriniz sorunsuz bir şekilde yapılacak demektir.

İmplantlarımla MR çektirebilir miyim?
Eğer implantlarınızla ilgili herhangi bir enfeksiyon ya da sorun yoksa implantlarınızın çene kemİğine yapışma gücü MR ya da BT cihazlarının uygulayacağı etkiden çok fazladır.Sorunsuz implantlarınızla rahatlıkla bu tetkikleri yaptırabilirsiniz.Tabi ki implantın durumunu değerlendirmek için diş hekiminizin muayenesi çok daha önemlidir.

İmplantlarımın ömrü ne kadar ?
İmplantlar tıpkı kendi dişlerinizin gibi bakım isteyen yapay dişleriniz ya da diş köklerinizdir.Ağız hijyeni iyi olan hastalarımız implantlarını sorunsuz bir şekilde uzun yıllar kullanabilirler.Tabiki yine düzenli diş hekimi kontrolü de bu süresin uzamasında etkili önemli faktörlerdendir.

Neden implant yaptırmalıyım ?
İmplant tedavisi sayesinde eksik dişleriniz mevcut dişlere herhangi bir işlem yapılmadan , yerine getirilebilmektedir.Bu tedavi uzun süreçte düşünüldüğünde ekonomik açıdan da daha ucuz bir hal almaktadır .Özellikle kliniğimizde implant fiyatlarının asgari ücrette olması implantın daha da tercih edilir olmasını sağlamaktadır.Porselen köprülerle tedavi edilen eksik dişler 10 yılda bir değiştirilmekte ve 1 eksik diş için yaşam boyunca 15-20 adet diş yapılmaktadır.Oysa implant tedavisi ile bir eksik diş için bir diş yapılmaktadır.

İmplanta alternatif başka tedavi var mıdır?
Uygun kriterlerdeki bir ağız için en ideal tedavi implanttır. Diğer tüm alternatiflerde takıp çıkarılabilen protezler kullanılacaktır.İmplantta ise kendi dişleriniz gibi sabit ve konforlu dişlerinize kavuşabilirsiniz.

İmplanttın vücut tarafından reddedildiği doğru mudur?
Doğru teknik ve steril çalışmayla uygulanan iplantların vucut tarafından reddi söz konusu değildir.Dünya genelinde implantlarda başarı oranı %97-99 aralığındadır.

Protezlerimi implantla daha mı rahat kullanacağım ? Kesinlikle evet.İmplant uygulamasından önce dilinizle dahi kolayca çıkartabildiğiniz protezleriniz implantlarla desteklendikten sonra elinizle dahi zor çıkabilecek stabiliteye kavuşacaktır.Bu size hem sosyal olarak özgüven verdiği gibi ,protezlerin altına yemek kaçması şikayetinizinde önemli ölçüde azaldığını göreceksiniz.Ayrıca protez yapıştırıcısı tarzı kozmetik ürünlere de artık ek bir masraf etmek zorunda kalmayacaksınız.

İmplantlar düşer mi?
Çene kemiği ile entegrasyonu tamamlanmış bir implantın düşme olasılığı yoktur.Tabi ki bu durumun en büyük ön koşulu ağız hijyeninin ve bakımın yüksek olmasıdır.Unutmayın ki kendi dişlerinizde ömür boyu ağızınızda kalacak şekilde tasarlanmıştı , fakat siz o dişi çektirdiniz. İmplantlarda ya da üzerine yapılan dişlerde çürüme riski yoktur.Fakat implant çevresini saran yumuşak dokuların sağlığı tamamen diş fırçalamaya bağlıdır.Üzerinize düşen tek sey dişlerinizi fırçalamaktır.Bu yapıldığı takdirde implantınızı ve üzerindeki dişinizi ömür boyu sorunsuzca kullanabilirsiniz.

İmplant günümüz diş hekimliği tedavileri arasında gerçekten çok önemli bir yer almıştır.Fakat en önemli şey ise her vakaya implant yapılabilir gözüyle bakılmadan, hastanın ağız içi ve genel sağlığı için en doğru tedavi olduğu kararı verildikten sonra uygulanmasıdır.Riskli durumlarda implant tedavisine alternatif protetik yaklaşımlar hastaların hem vakit kaybetmelerinin önüne geçecek hem de gereksiz maliyetlere katlanmak zorunda kalmalarını engelleyecektir.

Hastaların asıl isteğinin vida değil , gerek estetik gerekse fonksiyon açısından tatmin edici nitelikte bir diş yapısı olduğu unutulmamalıdır. Üstüne diş yapılabilecek kadar sağlıklı ya da kemiğe sıkı yapışmış fakat fonksiyon ya da görüntüsü yetersiz bir dişin altında bulunan implantın kimseyi memnun etmesi beklenemez.En kıymetli şey ise güven unsurunun kaybolmamasıdır ki en önemli şey de budur...

Whatsapp