Sümer Mah. Merv Cad. No:109/A Zeytinburnu / İST
Özel Yedikule Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Faydalı Bilgiler

PROTEZLER ve BAKIMI

Proteziniz olması, ağız hijyeni ve bakımınıza daha az dikkat edeceğiniz anlamına gelmez. Aksine diş hekiminize düzenli olarak gitmeniz, protezlerinizin ömrünü artıracak ve ağız sağlığınızı koruyacaktır.

Protez Diş Nedir, Protez Diş Nasıl Yapılır?

Ağızda çeşitli nedenlerle estetik bozuklukların veya kaybedilmiş olan dişlerin yerine konan, kişilerin estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçlarını gideren tüm yapay oluşumlar protezdir (takma diş).
Genel olarak diş kayıpları, diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda oluşabilmektedir. Bunun yanında bazı kazalar sonucunda da diş kayıpları meydana gelmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişlerin yerine, fonksiyonel ve estetik olarak sağlıklı dişlerle aynı görevi görecek protezler yapılmalıdır.

Sabit Protezler

• Tek kronlar (tek dişin kaplanması şeklinde)
• Köprüler (eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması- genelde uygulanan)
• İmplant üstü protezler (çeneye yerleştirilen vida ve protezler)

Hareketli Protezler

• Total protezler (Hiç diş olmayan ağızlara uygulanmaktadır. İleriki yaşlarda kullanılır)
• Parsiyel protezler (Kısmen dişsiz ağızlara uygulanmaktadır. Kroşe adı verilen, dişlerin üstüne gelen kancalar veya tırnaklar kullanılmaktadır)
• Hassas tutuculu protezler (Yine kısmen dişsiz ağızlara uygulanan kancası olmayan metal destekli protezlerdir)

İmplant Üstü Protezler

• Sabit (bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlar)
• Hareketli (tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total benzeri protezler

ENDODONTİ

Niçin Kanal Tedavisi Yapılır?

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki doğal dişlerimizin yerini hiçbir yapay diş tutmaz. Dolayısıyla doğal dişlerimizi son noktaya kadar koruyabilmek için ağrıyan dişlerimize kanal tedavisi uygulanarak tedavi edebiliriz. Dişlerimizden biri hastalandığında en bilinen koruma yöntemlerinden biri de kanal tedavisidir. Pulpa (sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabaka), kendini tamir edemeyecek derecede hasar gördüğünde pulpa ölür. genellikle buna, kırık dişlerdeki veya derin çürüklerdeki bakteriler sebep olur. Bakteriler dişin özünde iltihaba yol açar. Hasar görmüş veya hastalanmış pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyona maruz kalır. Ve sonunda dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz. Bu yüzden tedavilerinizi aksatmamalısınız.

Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?

Derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta apse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve diş kısa zamanda kaybedilir.

Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin ömrü ne kadardır?

Eğer diş tekrar enfekte olmazsa ve çürümesini önleyici tedbirler alınırsa, ömür boyu bu dolgu kullanılabilir. Düzenli dişhekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalayabilirsiniz. Ayrıca çok iyi bir ağız bakımı ile de dişin tekrar çürümesi önlenmelidir.

ORTODONTİ

Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti (ortodonti uzmanı = ortodontist), diş, çene ve yüz kompleksini normal yapı ve gelişim, anomaliler ve anomalilerin tedavisi yönünden ele alan bilim dalıdır. Günümüzde ortodontinin hitap ettiği kitle oldukça genişlemiş ve uygulama alanı da aynı oranda artmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre tüm dünyada koruyucu diş hekimliğinin önem kazanması, daha bilinçli bir kitle yaratmış ve diş çürüğü vakalarında gözle görülür bir azalma meydana gelmiştir, buna bağlı olarak da kalıtım, gelişim yetersizlikleri, çeşitli yanlış alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre yalancı meme ve biberon kullanma, dudak ısırma) gibi faktörler sebebiyle oluşan rahatsızlıklar sonucu ortodontiye duyulan ilgi de artmıştır.

Ortodonti (tel tedavisi) hangi yaş guruplarında uygulanabilir?

Dişsel düzeltmelerde yaş sorun değildir. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi mümkündür. Eğer bireyin kemik yapısında bir düzensizlik söz konusu ise (iskeletsel) yaş önemlidir. Bu durumda fonksiyonel tedaviye gereksinim vardır ki bu tedavi de ergenlik çağına kadar olan sürede yapılır. Ortalama tedavi süresi 24 ay olmasına rağmen kişiden kişiye değişir. yetişkinlerin tedavisi çocuklarınkine oranla biraz daha uzun sürer.

Ortodontik tedavi (tel tedavisi) sırasında dişler nasıl hareket eder?

Diş üzerine yay, tel veya özel lastiklerle bir kuvvet uygulanırsa kuvvetin yönünde bir hareket oluşur. Hareket eden dişin önünde geçici bir süre için kemik dokusu yıkımı olur, hareketin aksi yönde ise yeni kemik dokusu yapılır. Böylece yeni yerlerini alan dişler, yeni bir kemik yuvasına da otururlar.

Ortodontik aparey nedir?

Aparey aygıt anlamına gelir. Ortodontik tedavide kullanılan bütün düzenekler bu adla anılırlar. Aparey ler çok çeşitlidir. Bazı apareyler ağızdan çıkarılıp takılabilir. Bunlara hareketli aparey denir. Bunların üzerlerine konulan yaylar, vidalar, düzeltilecek dişlere bir kuvvet uygular. Hareketli apareylerin bazıları hem alt hem de üst çeneye oturur ve tek gövdeli (monoblok) olan bu aygıtlarla ortopedik tedaviler yapılır. Bazı aygıtlar dişler üzerine yapıştırılan oluklu bir metal (braket) ile bu oluklu metallere uygulanan tellerden oluşur. Bunlara sabit aparey denir. Aparey seçiminde kararı ortodonti uzmanı verir. Kural olarak en kısa zamanda, en etkin tedavi düşünülür. Ayrıca çocuğun tedavi yaptırma isteği, uyumu ve ailenin ekonomik koşulları da aparey seçimini etkiler.

İMPLANT TEDAVİSİ

Eksik olan dişlerin yerine yenisinin yapılabilmesi için çene kemiğine uygulanan vidalama işlemi implant olarak bilinir. Genel olarak titanyumdan yapılan implantlar dokularla uyumu sayesinde güzel sonuç alınan işlemler arasında yer alır.

İmplant tedavisinin en önemli yanı da eksik diş yerine yenisi yapılırken sağlam olan komşu dişler zarar görmez. Steril ameliyathane şartlarında ve tecrübeli bir uzman hekim tarafından uygulanan implantlar uzun ömürlü olup hasta açısından da konforlu bir tedavi seçeneğidir.

Tedavi uygulanmadan önce hastaların genel sağlık durumlarının detaylı olarak sorgulanması önemlidir. Kalp ve şeker hastalığı olan ya da tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalarımız için her türlü önlem önceden alınarak implant tedavisi uygulanır.

DİŞ BEYAZLATMA

Steril klinik ortamında diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen beyazlatma işlemi peroksitli maddelerin kullanılması ile yapılmaktadır. Tamamen insan sağlığını koruyucu içerik taşıyan bu maddeler dişlerin beyaz hale gelmesine imkan tanır.

Hastanın onayı ile birlikte öncelikle doğal dişlerin hangi renk olduğu tespit edilir. Bu durum işlem bittikten sonra karşılaştırma yapılmasına olanak sağlar. Daha sonra özel bir cihaz sayesinde, ışınlama tekniği ile beyazlatıcı ajan kontrollü şekilde diş hekimi tarafından dişlere sürülür ve uygulama gerçekleştirilir. Tecrübeli uygulayıcı ile yapılan beyazlatma işlemi sonrası hasta memnuniyeti oldukça tatmin edicidir.

ZİRKONYUM KAPLAMA DİŞ

Zirkonyum porselen diş ( zirkonyum kaplama) aslında beyaz renkte bir metal yapısı olup, porselen dişlerin estetiğini bir araya getiren dental restorasyonlardır. Günümüz ön diş estetiğinde çok sık olarak yapılmaktadır. Tek bir dişte kaplama olarak kullanılabileceği gibi bir veya birden fazla diş eksikliklerinde köprü olarak da yapılabilmektedir. Zirkonyum diş yapımında ise bilgisayar destekli CAD-CAM cihazları ile kullanılır.

Whatsapp